loading ...
FEDEZD FEL
Úticélok
FOGLALD LE
Szállást vagy programajánlatot keresel, de nem tudsz dönteni? Szeretnéd megtudni hol vannak még szabad szálláshelyek! Ne vesztegesd az idődet, fordulj hozzánk bizalommal!  
Kérj ajánlatot egyszerre több szállásadótól (max. 6)
Kérj kötetlen ajánlatot irodánktól
HU
ro hu en
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF

menu 226 menugroup

Turisztikai szolgáltatók

Szabadidő, szórakozás

Ajánlatok

Székelyhodos
NYÁRÁDMENTÉN

Tudtad-e hogy?

Falvak: Székelyhodos, Iszló, Ehed, Jobbágytelke

Népesség: 1261 fő (2001)

GPS koordináta: 46° 38′, k. h. 24° 49′

Website: www.hodosa.ro

 

Bemutatkozik: - Székelyhodos

Székelyhodos Maros megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak:Ehed, Iszló és Jobbágytelke. A település nem messze található Marosvásárhelytől és Szászrégentől.  

 Elnevezése határától származik, ugyanis a helyiek elmondása szerint ez a faj különös gyakorisággal fordult elő errefelé. 

 

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIV. századból származik. Ebben a forrásban még Hudusként olvashatunk róla. A XVIII. században ütötte fel fejét a pestis, mely a lakosság jelentős részének elhalálozását okozta. 

A XIX. században hetivásárokat tartottak itt, általában minden szombaton. A fontos privilégiummal rendelkező Székelyhódost mezővárossá nyilvánították. 
1910-ben 582 lélekszámú településként említik a források. 
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Nyárszeredai járás részét Maros-Torda vármegyében. 
1992-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része magyar, cigány kisebbséggel. 

Látnivalói:

 • A falu temetőjében helyezték örök nyugalomra Berecki Miklóst. Ő volt az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc legendás hőseinek egyike.
 • A település római katolikus templomát eredetileg román stílusban építették, de az 1600-as években szükségessé vált átalakítása, melyet már az akkoriban uralkodó művelődéstörténeti korszaknak, a gótikának megfelelően végeztek. A XVIII. században még egy átalakításon átment, tornyával is ekkor bővítették ki. 

 

Szálláshelyek - Székelyhodos

Gasztronómia - Székelyhodos

Szolgáltatások - Székelyhodos

Látnivalók - Székelyhodos

Falumúzeum

0.0 km 1
lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Székelyhodos